Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi tarafından ‘Atatürk’ün Sevdiği Yemekler’ isimli etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında vatandaşlara Atatürk’ün sevdiği yemekler ikram edildi.
Atatürk Haftası etkinlikleri kapsamında Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi tarafından ‘Atatürk’ün Sevdiği Yemekler’ isimli etkinlik gerçekleştirildi. Dernek Binasında düzenlenen etkinlik kapsamında vatandaşlara Atatürk’ün sevdiği yemekler ikram edildi.
Etkinlikte konuşan Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, “Tarihin en büyük devrimcisi Büyük Atatürk’ü aramızdan bedenen ayrılışının 85. yılında saygı ve özlemle anıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Özcan tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizin kurtarıcısı, Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kurucusu, değişmez önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü yitirişimizin 85. yılında minnetle, şükranla, özlemle, saygıyla anıyoruz. Onur ve gururla 100. yaşını kutladığımız, tarihin en büyük devrimlerinden biri olan Türk Devrimi’nin ürünü Laik Türkiye Cumhuriyeti’ni, huzur ve refah içinde yaşatmak, ‘Şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar memleketi’ olmamasını sağlamak, ‘Türk İstikbalinin Evladı’ olarak vazgeçilmez görevimizdir.
Atatürk, milletine güveni, cesareti, ufkun arkasını görme yeteneği ve kararlılığı ile daha yaşarken adını tarihe altın harflerle yazdırmış, düşmanlarının ve karşıtlarının bile hayranlığını kazanmış, gerçek bir dahi, büyük bir komutan, antiemperyalist, antikapitalist ve tam bağımsızlıkçı bir devlet adamı, tartışmasız büyük bir devrimcidir.
Çünkü O; kurtuluşun ancak gerçekçi ve tutarlı bir ideolojik temel ve doğru bir yol haritası ile gerçekleştirilebileceğini biliyordu. Bu nedenle, önce İstanbul’da, 19 Mayıs 1919 tarihinden itibaren de Anadolu’da sayısız görüşmelerle, genelgeler ve kongrelerle, Milletin azim ve kararını harekete geçirdi. Yurdun her yerindeki Müdafaa-i Hukuk ve Redd-i İlhak Cemiyetlerini tek çatı altında birleştirdi. 23 Nisan 1920’de açtığı Büyük Millet Meclisi ile Milli Mücadele’yi ulusal istence dayandırıp meşru zemine oturttu, kurduğu düzenli ordu ile 3 yıl 3 ay 22 günde vatanımızı işgalden, milletimizi esaretten kurtardı.
Zaferden sonra hızla devrimlere girişildi. 1 Kasım 1922’de Saltanat kaldırıldı. Cumhuriyet’in ilanının hemen ardından başta Eğitim Birliği Yasası ve Hilafetin ilgası olmak üzere Kılık Kıyafet Devrimi, Medeni Yasa, Uluslararası Takvim ve Ölçü Birimlerine geçiş, Harf Devrimi, Dil Devrimi, Üniversite Reformu, tarım ve sanayi atılımları, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi ve diğerleri aralıksız sürdü. Zaten baştan beri temel ilke olan Laiklik, 1928’de ete kemiğe büründü, 1937’de Anayasaya girdi.
Batı’nın kan revan içinde ancak 300 yıla sığdırabildiği devrimler 15 yılda başarıldı. ‘Etrak-ı bi idrak’ denilerek hep aşağılanmış 600 yılın tebaası Türkiye Halkı, ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türk Milleti’ oldu. Yurttaş diline, tarihine, kültürüne kavuştu. Kula kulluk etmekten kurtuldu, özgür birey oldu. Devlet yönetiminden rüşvet, yolsuzluk, nepotizm ve kayırmacılık kovuldu, namus, liyakat, adalet ve bilimsel bilgi esas alındı.
Atatürk, mücadelesiyle, ideolojisiyle ve eserleriyle sadece Türk Ulusu için değil, dünya ve özellikle bölgemiz için de değeri her geçen gün daha iyi anlaşılması ve örnek alınması gereken çok büyük bir önderdir. İdeolojisi Kemalizm (Atatürkçülük, Atatürkçü Düşünce Sistemi), çağını aşmış, gelecekte de geçerli olduğunu kanıtlamıştır. Milyonlarca yurttaşımızın -son olarak 29 Ekim 2023’de gece yarısına kadar- her fırsatta akın akın Anıtkabir’e koşmaları boşuna değildir.
İç ve dış olumsuz güçlerin; Aydınlanma Devrimleri’nden, Laik Cumhuriyet’ten, Ulusal Birlik’ten, özgüvenden yoksun bırakmak için 100 yıldır çabaladıkları Türk Ulusu, hiç kuşkusuz Atatürk’ün akıl ve bilim yolunda aydınlık geleceğine yürüyecektir.
Atatürkçü Düşünce Derneği olarak, tarihin en büyük devrimcisi Büyük Atatürk’ü aramızdan bedenen ayrılışının 85. yılında saygı ve özlemle anıyoruz, en yüksek sesimizle ‘Yeniden Kemalist Devlet, Yeniden Laik Cumhuriyet’ diyoruz. Siyaset kurumunu ve Ulusumuzu sesimize sahip çıkmaya çağırıyoruz.”