24 Kasım 2024
2.1 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEADD: KARAAĞAÇ, LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI'NIN SEMBOLÜDÜR

ADD: KARAAĞAÇ, LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI’NIN SEMBOLÜDÜR

-

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi, Lozan Antlaşması’nın ve Karaağaç’ın Türk topraklarına katılmasının 100. yılı dolayısıyla dernek binasında bir basın açıklaması düzenledi. Açıklama öncesi konuşan ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Karaağaç Yerleşkesinde bulunan Lozan Anıtı’nda basın açıklaması yapılmasına izin vermediğini kaydetti.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi, Karaağaç’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı sebebiyle “Karaağaç, Lozan Barış Antlaşması’nın Sembolüdür” konulu basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı okuyan ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, açıklamayı yapmak istedikleri Lozan Anıtı’nın bulunduğu alan için Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’nün izin vermediğini dile getirdi.

Özcan, “Bu yıl Cumhuriyetimiz’in olduğu gibi, tapu senedi Lozan Antlaşması’nın da 100. yaşını kutluyoruz.

Lozan Antlaşması; vatanımızın bağımsızlığını, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü dünyaya kabul ettirmesi yanında, 1699 Karlofça’dan 223 yıl sonra bir görüşme masasından başı dik kalktığımız ilk antlaşmadır.

Lozan Antlaşması; 1. Dünya Savaşı galipleri İtilaf Devletleri’nin yenilen devletlere dikte ettikleri antlaşmalardan uygulanma şansı bulamayan tek örneği Sevr’i tarihin çöp sepetine atan antlaşmadır.

Lozan Antlaşması, hükmünü 100 yıldır sürdüren (sonsuza dek de sürdürecek olan) nadir uluslararası antlaşmalardan biridir.

Lozan Antlaşması; Anadolu insanını 400 yıl boyunca ekonomik boyunduruk altında inim inim inleten kapitülasyonları ortadan kaldırıp, tam bağımsızlığın ancak ekonomik bağımsızlıkla sağlanabileceğini mazlum milletlere göstererek tarihin akışını değiştiren en önemli bir belgedir.

 Lozan Antlaşması; Türk Ulusu’nun Milli Mücadele’yi gerçekte kimlere karşı verdiğini, kimleri yendiğini ve kimlerin işgalci emperyalistler tarafından piyon olarak savaşa sürüldüğünü belgeleyen antlaşmadır aynı zamanda.

Ülkemizin Kurtarıcısı ve Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kazanılan Bağımsızlık savaşının sonunda, 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Ülkemizin tapusu niteliğindeki Lozan Barış Antlaşması sonucu savaş tazminatı olarak Karaağaç kazanılmış olup, 100 yıl önce 15 Eylül 1923’te teslim alınmıştır. Tarihimizde önemli bir yere Sahip Karaağaç, Lozan Antlaşmasının sembolüdür. Bu nedenle Lozan Anıtı Karaağaç’ta yapılmıştır.

Lozan Antlaşmasının Sembolü niteliğinde olan, tarihimizde önemli yer tutan Karaağaç’ta ve Lozan Anıtı çevresinde, Özellikle 24 Temmuz ve 15 Eylül tarihleri başta olmak üzere, milli tarihimizi yaşamaya ve yaşatmaya yönelik etkinlikler ve festivaller düzenlenmelidir.

Bilinmelidir ki, bugün şehrimizde basın açıklaması, festivaller gibi etkinlikler düzenleyebiliyorsak, bunu her şeyden önce Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, Silah arkadaşlarına ve Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın ardından yapılan Ülkemizin tapusu niteliğindeki Lozan Antlaşması’na borçluyuz. Yakın tarihimizi gelecek nesillere öğretmek amacıyla, çeşitli etkinlikler yaparak borcumuzu ödemeye çalışmalıyız. Bu, milli bir görevdir.  

Bu nedenle, Karaağaç’ta Lozan Anıtı önünde bir basın açıklaması,  bir etkinlik, bir festival yapılacaksa, Kahve festivallerinden önce özellikle Lozan Antlaşması ile ilgili bir etkinlik olmalıdır.

Atatürkçü Düşünce Derneği, ‘Atatürkçü Düşünce’yi, Atatürk’ün mirasını yaşamak ve yaşatmak amacıyla ‘Kamu yararına çalışan dernek’ statüsü ile kurulmuş bir dernek olarak, Lozan Anlaşması gibi değerlerimizi yaşatmaya çalışmaktadır.

Atatürkçü Düşünce Derneği olarak, Yerli ve yabancı hiçbir kuruluştan “fon”adı altında bile bir yardım almamakla övünerek, Ulusal değerlerimizi yaşatıyoruz. Ticari kaygıdan uzak, reklam amacı gütmeyen, Ulusal değerlerimizi yaşatıcı her türlü etkinlikleri destekliyoruz.

Ancak, daha önceki yıllarda 24 Temmuz’larda olduğu gibi bu yıl da Karaağaç’ın Türk topraklarına katılmasının 100. Yılında Atatürkçü Düşünce Derneği’ne, Lozan Anıtı önünde basın açıklaması yapmasına Trakya Üniversitesi Rektörlüğü tarafından izin verilmemiştir.

İlgili ve Yetkililerden beklentimiz, Lozan Anıtının Trakya Üniversitesi Rektörlüğünün iznine bağlı olmaktan çıkartılarak kamuoyuna açılması, Karaağaç’ta, Kimliğine ve Lozan sembolü olmasına uygun etkinlikler ve festivaller yapılmasıdır.

Atatürkçü Düşünce Derneği olarak; Türkiye Cumhuriyeti’ni olduğu gibi, Tapu Senedi’ni de sonsuza dek korumayı görevi saydığını kamuoyuna saygı ile duyururken değişmez önderimiz Atatürk’ü, Lozan’ın bilge diplomatı İsmet İnönü’yü, Kuvayı Milliye Kahramanlarımızı ve bu toprakları vatan yapan aziz şehit ve gazilerimizi bir kez daha minnetle, şükranla, saygıyla anıyoruz.

Lozan Antlaşması’nın ve Karaağaç’ın Türk topraklarına katılmasının 100. yılı kutlu olsun!” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side