Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın en önemli projelerinden biri olan Tunca ve Meriç Nehirlerini evsel atıklardan tamamen arındıracak; 23 mahallenin atıklarını arıtacak Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirne’nin, 8 bin 300 yıllık kadim Edirne’nin ilk Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi; Edirne’mize, doğamıza, insanımıza ve doğada yaşayan tüm canlılara hayırlı olsun” dedi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın göreve geldiğinde sözünü verdiği Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri düzenlenen törenle hizmete açıldı. Edirne’deki 8 bin 300 yıllık sorunu tarihe gömen tesisin açılışını Edirne halkı ile birlikte yapan Belediye Başkanı Recep Gürkan, burada yaptığı konuşmada tüm dünyanın en öncelikli hedefinin çevreyi yaşanabilir kılmak olduğunu söyledi.
Sanayi atıkları kadar olmasa da evsel atıklarında belli bir oranda çevreyi kirlettiğini belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “8 bin 300 yıllık tarihe sahip Edirne’de çeşitli nedenlerle atık su arıtma tesisi kurulamamış. Edirneliler maalesef bunun hep mahcubiyetini hissetti. 2014 yılında göreve geldikten sonra bizden önce temin edilmiş bu arsadaki çalışmaları hızlandırdık, İller Bankası ile ortak proje yaptık, ihale yetkisini İller Bankasına devrettik ve 2017 yılı sonunda Aralık ayında Edirne İleri Biyolojik Atık Su arıtma Tesisleri’nin ihalesi yapıldı. 5 Haziran 2018’de bu noktada temelini attık” dedi.
Tesiste yüzdürme havuzlarının zeminde yaşanan sorunlar ve pandemi nedeniyle bazı gecikmelerin yaşandığını belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, 5 Haziran 2018’de Edirneliler ile temeli atılan Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri’nin, ilk atık suyunu alarak çalışmaya başlayacağını söyledi.
Gürkan, şimdilik sadece Karaağaç Mahallesi hariç Edirne’nin 23 mahallesinin bütün evsel atıklarını, kanalizasyon atıklarının bu tesiste arıtılacağını belirtti.
Gürkan, “3,5 yıldır yürüttüğümüz altyapı çalışmalarında da ilk yaptığımız iş atık su hatlarını toparlamak, yenilemek ve buraya bağlamak olmuştu. Birazdan düğmeye bastığımızda Edirne’nin bütün evsel atıkları, kanalizasyonları buraya toplanmaya, burada arıtılmaya ve doğa için tamamen tehlikesiz bir hale gelmeye başlayacak. Buranın hem temelini atan hem de açılışını yapan Belediye Başkanı olarak Edirne halkı adına onur ve gurur duyuyorum. Bu tesis 2033 yılına kadar günde yaklaşık 39 bin metreküp atık suyu işleyecek. Yani günlük yaklaşık 40 bin metreküp atık suyu burada işleyerek, doğaya sağlıklı bir halde bırakacağız. 2033 yılından itibaren artacağını öngördüğümüz nüfus ile beraber bu miktar 50 bin metreküpe çıkacak. Bu büyük bir rakam. Günlük olarak burada 7 ton atık çamuru çıkacak. Bununla ilgili atık çamuru nasıl depolayabiliriz, nasıl değerlendirebiliriz ve yakın bir gelecekte atık çamurundan da nasıl elektrik üretebiliriz. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. Bunu da hep beraber başaracağız” diye konuştu.
Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’lerine 160 milyon TL yatırım yaptıklarını belirten Gürkan, tesisin yapımına bugün başlanılsaydı tesisin maliyetinin yaklaşık 1 milyar TL olacağını söyledi.
Başkan Gürkan, “Tabi bunun içerisinde gecikmelerden ve ekonomik krizlerden kaynaklanan fiyat farkları da var. Bugün bu tesisin yapımına başlıyor olsaydık, yaklaşık bedeli 1 milyar TL olacaktı. Bunu da hemşehrilerimin dikkatine sunmak isterim. Bir kez daha onur ve gururla Edirne’nin, 8 bin 300 yıllık kadim Edirne’nin ilk Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Edirne’mize, doğamıza, insanımıza ve doğada yaşayan tüm canlılara hayırlı olsun” dedi.
Gürkan, daha sonra protokol ile birlikte açılış kurdelesini keserek, tesisin çalışması için düğmeye bastı. Açılışın ardından Gürkan ve beraberindekiler tesisi gezerek incelemelerde bulundu.