Edirne’nin Havsa ilçesine bağlı Musulça köyünde yaklaşık 2 bin 500 kişi, atalarının Bulgaristan’ın Konacık Köyü’nde yaklaşık 700 yıl önce başlattığı Konacık Bayramı ve Şükür Yemeği için bir kez daha bir araya geldi.
Bulgaristan’ın Koşukavak kazası Konacık Köyü’nde yaklaşık 700 yıl önce başlayan Konacık Bayramı ve Şükür Yemeği geleneği, Edirne’nin Havsa ilçesine bağlı Musulça Köyü’nde devam ediyor. Bugün yaklaşık 2 bin 500 kişi Musulça Köyü’nde bayramı kutlamak ve şükür yemeği için bir araya geldi.
Musulça Köyü Muhtarı Deniz Bostan, etkinliğin geçmişte yalnızca Musulça köyünde başladığını belirterek, komşu köylerin de maddi ve manevi olarak yardımlar yaptığını ve adakları olduğunu söyledi.
Musulça Köyü Muhtarı Deniz Bostan, “Bugün Musulça köyünün geleneksel Konacık Bayramı ve Şükür Duası yapılıyor. Bulgaristan’ın Konacık köyünde başlayan etkinlikler, köyümüzde hala devam ediyor. Konacık Köyü’nde yaşayan vatandaşlarımız, orada bu dönemlerde dolu, afet, sel gibi durumlardan etkilememek için ya da buğday hasatlarını sağlıklı bir şekilde topladıklarından dolayı şükür etmek amacıyla bu etkinliği başlatmışlar. Gelen tüm misafirlerimize, komşularımıza çok teşekkür ediyorum, ayaklarına sağlık. Dualarımızı Allah kabul etsin, adak adayan komşularımızın adaklarını Allah kabul etsin. Her yıl hıdrellezi 45 gün geçmeden son Perşembe yapılır, bazen biz bunu hava şartlarına, orak aylarında yani buğday hasat döneminde bir hafta öne çekebiliyoruz, bu yıl da bu şekilde oldu. Vatandaşlarımız daha çok katılım göstersin diye bir hafta öne çektik, çünkü vatandaşlar iş günlerinde olduğu zaman katılamıyorlar. Ortalama 200 kilo pirinç kullanıldı. 45 ile 50 arası küçükbaş hayvan eksildi. Komşu köylerimizden adak sahiplerimiz var onlar adak kestiriyorlar. Yani sadece Musulça köyüne özgü olarak başladı fakat komşu köylerimizden de yardım alıyoruz. Maddi yardımlar yapıyorlar, adakları oluyor, kendi hizmetleri oluyor. Yani çok özverili bir şekilde herkesin çok sağduyulu olduğu bir etkinlik ben herkese çok teşekkür ediyorum. Yaklaşık katılım sayısı 2 bini geçmiştir.” dedi.
Trakya ve Balkanlar İnanç Önderi Dede Mustafa Çetin, eski yıllardaki kutlamalardan bahsetti.
Dede Çetin, “Mesela buğday başakları görüldüğü zaman birisi geçmiş oradan demiş ki kurban keselim sizin buğdaylarınız zarar görmesin. İnanmamışlar. 15 gün sonra dolu oluyor. Tekrar ikinci sene yine aynı oluyor. Üçüncü sene kurban kesmeye başlıyorlar. Ben ona inanıyorum. Kurban kestikleri için dolu yağmadığına inanıyorum. Biz buraya geldik hala Bulgaristan’da devam ediyor. Ben de gidip geliyorum. Yakında yeniden yaparlar. Daha önce kısa kısa yapıyorduk köyümüzde, kendi halkımızda. Ya da dere boyuna, çayıra çıkıyorduk. Bir kurban kesebiliyorduk o zaman. Kadınlar tavuk kesiyordu. Yufka yemeği yapıyorlardı. Şimdi bizde, bu köy kurulalı yüz sene olduysa bin sene olduysa hiçbir yıl bırakmamak şartıyla devam ediyoruz. 45 tane kurban olmaya başladı. 20 seneden beri devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
Yapılan dua ile birlikte köydekilere ve çevreden katılım gösteren davetlilere etli pilav ve ayran ikram edildi.