Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla düzenlenen 661. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali törenlerle başladı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, açılış töreninde yaptığı konuşmada 3 Temmuz Pazar Günü gerçekleştirilecek Ağalık İhalesi’ni alan Ağa adayının aynı zamanda 2023 yılının yani Cumhuriyet’in 100. Yılının Kırkpınar Ağası olacağına dikkat çekerek, tüm adaylara ‘Hodri Meydan” dedi.
661. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali kapsamında Belediye Binası önünde toplanan kortej, Belediye Bandosu eşliğinde Atatürk Anıtına kadar yürüdü. Daha sonra Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından; belediye bandosu eşliğinde söz ve müziği Beyazıt Sansı’ya ait olan Kırkpınar Marşı seslendirildi.
Daha sonra söz alan Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim yaptığı konuşmasında, Kırkpınar’a uygun bir ağa gelene kadar ağalık yapmaya devam edeceğini söyledi.
Selim, “Kırkpınar Ata Sporumuz. Kırkpınar’a ağalık yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz. Kırkpınar’a gerçekten ağalık yapacak birisi gelene kadar ben buradayım” ifadelerine yer verdi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise tüm pehlivanlara başarılar diledi.
“Türk’ün ata sporu, Türk’ün Milli Sporu, Türk’ün dünden bugüne, bugünden yarına geleceğe uzanan sporu olan yağlı güreşin başkentine, yağlı güreşin zirvesine ve ata yurdumuzda yağlı güreşin başlangıç noktasına hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “1946 yılından bu yana Edirne Belediyesi’nin ev sahipliğinde, organizasyonunda yapılan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ülkemizde yılda yaklaşık 120 tane yapılan bütün yağlı güreşlerin bir anlamda olimpiyatıdır, Dünya Güreş Şampiyonasıdır. 14 farklı boydan oluşan yağlı güreşlerde her boydaki başpehlivan bir yıl süreyle Türkiye Cumhuriyeti’nin de başpehlivanı sıfatını alır, unvanını kazanır. Ve geleneklerimize göre Başpehlivanlık boyundaki başpehlivanımız 3 yıl üst üste Başpehlivanlık unvanını kazandığında da tarihi altın kemerin ebedi sahibi olur. Yine bu noktada Kırkpınar’ın temel direklerinden biri olan ağalık geleneklerinin, ağalık müessesinin de aynı geleneği günümüzde de yaşatılmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Başpehlivanlıkta ebedi altın kemerin Ahmet Taşçı’dan bu yana hiçbir pehlivan tarafından elde edilemediğine dikkat çeken Gürkan, “Son iki Kırkpınar’da Başpehlivan Ali Gürbüz, tarihi Kırkpınar’ın başpehlivanlık hakkını elde etti; alın teriyle, bileğinin gücüyle. Burası dualı çayır, burada güreşler kıran kırana olur. Kim hak ederse o bu yılın başpehlivanı olacaktır. Kırkpınar Ağamız Seyfettin Selim de 12 yıl üst üste Kırkpınar ağalığını kazanarak, 3 kez Kırkpınar Ağalığı altın kemerinin ebedi sahibi oldu. Bu yıl ilk turu yeni başlıyor. Ağalık ihalesini de Pazar Günü final güreşlerinden önce 2023 Yılı, yani Cumhuriyeti’mizin 100. Yılın Kırkpınar Ağalığı ihalesini final güreşleri öncesinde gerçekleştireceğiz. Hodri meydan diyoruz, bütün ağa adaylarına” dedi.
Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık da, “Bize düşen görev güreşlerin özüne dokunmadan gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak” diye konuştu.
Kırbıyık, “Final güreşleri ile Türkiye’nin başpehlivanını belirleyerek, tüm Türkiye’ye ilan etmiş olacağız. Başlangıcı Edirne’nin fethi ile olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri, yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılarak, günümüze ulaşmıştır. Bugün de aynı coşku ve heyecanla gerçekleştirdiğimiz bir spor ve kültür etkinliğidir” ifadelerine yer verdi.
Düzenlenen açılış programı konuşmaların ardından sona erdi. Sarayiçi Er Meydanı’nda güreş heyecanı ise 1 Temmuz Cuma günü minik boylarda başlayacak. Aynı gün Kırkpınar Ağası karşılama ritüeli gerçekleştirilecek, vefat eden başpehlivanlar kabirlerinde ziyaret edilecek ve Selimiye Camii’nde mevlit okutulacak. Saat 18.00’da Sarayiçi Er Meydanı’nda resmi açılış töreni düzenlenecek.