24 Kasım 2024
3.8 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNE65 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK HASTALIĞI OLANLARA AŞI UYARISI!

65 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK HASTALIĞI OLANLARA AŞI UYARISI!

-

Kovid-19’da vaka sayıları tırmanışa geçti. Uzmanlara göre özellikle Eylül ayında pik seviyesine ulaşması bekleniyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cemile Korucuoğlu Valandova, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşların mutlaka aşılarını yaptırması gerektiğini söyledi.

Edirne’de özel bir hastanede görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cemile Korucuoğlu Valandova, Koronavirüse karşı aşı çağrısında bulundu. Ülkemizde daha çok Omikron varyantının alt tiplerinin yaygın olduğunu belirten Valandova, maske, mesafe, hijyen kurallarına uyulmasını, aşı olmayan vatandaşların da günü geldiğinde mutlaka aşılarını yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Valandova, “Kovid-19 hastalığı son zamanlarda Temmuz ayında vakalar tırmanışa geçmiş durumda. Zaten göğüs hastalıkları uzmanları olarak da Eylül ayı gibi sonbahar aylarında bir pik bekliyorduk. Ülkemizde daha çok var olan varyant Omicron varyantının alt tipleri. B1, A4 ve A5, daha çok yaygınlıkta. Kovid-19 genelde üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla şu anda semptom vermekte. Üst solunum yolları bulguları olarak boğaz ağrıları, baş arısı, vücutta kırıklık, eklemde ağrılar gibi şu anda oluyor. Genelde yüzde 95 olarak bu şekilde geçiriliyor. Akciğer ilerlemesi genelde bir haftadan sonra olabiliyor. Ve nefes darlığı şikayeti olduğunda biz daha çok alert oluyoruz. O zaman bir göğüs hastalıkları uzmanına başvuruda bulunmak gerekiyor. Akciğer film ve genel muayene olarak tetkik yaptırmak gerekiyor.

Kovid-19’da şu anda gündemden düştü ama maske, mesafe ve hijyen önlemlerinin alınması gerekiyor. Çünkü Kovid-19 biliyorsunuz damlacık çekirdeği enfeksiyonu ile bulaşıyor. Bu nedenle en çok solunum yolu ile bulaşıyor. Bunlara dikkat etmemiz gerekir. Aşılama çok önemlidir. Aşıyla önleyebiliriz. Doz olarak zamanı gelen aşılarımızı yaptırırsak bu konuda daha iyi yol alabiliriz. Kronik hastalığı olanlar ve 65 yaş üstü hastalarımıza aşılamayı tavsiye ederiz. 

Sigara içen hastalarda solunum hijyeni bozulduğu için dikkatli olmak gerekir. Sigarayı bırakmayı çok önemsiyoruz. Ağır geçirme genelde bu hastalarda Koah olduğu için hastalarda solunum yetmezliği, nefes darlığı gibi bulgular gözükebiliyor. Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda HIV, kanser tedavisi alan hastalarda aynı şekilde, ağır geçirme durumları olabilir” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side