22 Kasım 2024
6.6 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNE5 BİN 600 HEKTAR ALAN SUYLA BULUŞACAK

5 BİN 600 HEKTAR ALAN SUYLA BULUŞACAK

-

Çömlekköy Barajı’nın yapım çalışmalarını yerinde inceleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, “Projenin maliyeti yaklaşık 1 milyar lira olarak öngörülüyor. Ancak bu barajın senelik 400-450 milyon lira gibi bir geri dönüşü, katma değeri olacak. Projeyle birlikte 5 bin 600 hektar alan su ile buluşacak.” ifadelerini kullandı.

2024 yılı yatırım programına alınan Çömlekköy Barajı’nda çalışmalar başladı. Bölgeye giden Edirne Valisi Yunus Sezer ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, baraj projesinin yapım çalışmalarını yerinde inceledi.
İncelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Sezer, maliyeti yaklaşık 1 milyar TL olan barajla birlikte 5 bin 600 dekar alanın suyla buluşacağını ifade etti.
Vali Sezer, “Gövdenin yapım süresi olarak gördüğüm kadarıyla 2-2,5 yıl gibi bir süre var. Bu süreci de ne kadar hızlandırırsak o kadar önemli olacaktır. Yoğun bir kuraklık yaşıyoruz. Bütün Dünya etkilendiği gibi, ilimiz de bu kuraklıktan etkileniyor. Kapalı sulama sistemlerinin faaliyete geçirilmesi ve suyun toplanması bakımından çok faydalı. Meriç Nehri üzerinde, DSİ önemli projeler gerçekleştirdi. Tunca Nehri ile ilgili olarak burada su biriktirilmesi ve 9 köyün yazın yararlanacağı şekilde 5 bin 600 hektar alanın oluşturulması kuraklık için bir önlem olurken, 5 bin 600 hektar alan su ile buluşacak. Bu durum ilimiz açısından katma değer oluşturacak. Projenin maliyeti yaklaşık 1 milyar lira olarak öngörülüyor. Ancak bu barajın senelik bize 400- 450 milyon lira gibi bir geri dönüşü, katma değeri olacak. Kısa sürede yapılan maliyeti de karşılayacak. İlimize hayırlı olsun. Birçok köy ve tarım arazisi buradan faydalanacak.” dedi.

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da, “Tunca Nehri’nin yakınında böyle bir barajın olması, bölgemize çok önemli katkı sağlayacak.” ifadelerini kullandı.
Aksal, “20 yıllık bir hayali gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz.  Sayın Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanımıza, Valimize ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Edirne’de verimli topraklarımız, çalışkan çiftçilerimiz var. Son günlerde iklim krizi ile suyun ne kadar önemli olduğunu idrak ediyoruz. DSİ olarak Edirne’mize çok büyük yatırımlar yaptık; Hamzadere Barajı, Çakmak Barajı gibi. Ama Edirne’mizin kuzeyinde çok fazla suya ihtiyaç vardı. Tunca Nehri’nin yakınında böyle bir barajın olması bölgemiz için çok önemli katkı sağlayacak. Sulama maliyetlerinin ekonomiye katkısını 2,5 yılda geri alacağız. Sulama kanallarının da eş zamanlı olarak yapılması için takipçisi olacağız. 10 köyümüz yararlanacak. Bölgemize hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side