21 Aralık 2024
4.9 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNE“23 YILDA BİNALAR DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRİLMEDİ”

“23 YILDA BİNALAR DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRİLMEDİ”

-

Büyük Marmara Depreminin 23’ncü yıldönümünde ne kadar bir mesafe kat edebildik? İnşaat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Kadir Aydoğdu, 23 yılda depreme hazırlanma konusunda mesafe kat edilmediğini, afet riski olan yerleşim yerlerinin taşınmadığını söyleyerek, “Bu süre içinde imar planları depreme hazırlıklı şehirler yaratmak için değil, kentsel rantın dağıtılması için bir araç olarak kullanıldı” dedi.

Büyük Marmara depreminin 23’ncü yıldönümünde tarihi Bedesten Çarşısı’nda deprem fotoğraflarından oluşan fotoğraf sergisi açıldı.

Serginin açılışında basın mensuplarına açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Kadir Aydoğdu, 23 yılın ardından hiçbir tedbir alınmadığını, depreme karşı hazırlıkta yeterli mesafenin kat edilmediğini söyledi.

Aydoğdu, “Başta İzmit, Yalova ve Adapazarı olmak üzere Doğu Marmara’nın tamamı ekleyen 7.4 büyüklüğündeki deprem, gerekli tedbirler alınmadığında doğal afetlerin ne büyük toplumsal felaketlere dönüşebildiğinin en acı örneği olarak tarihe geçti. Depremin yarattığı yıkımın ve yaşadığımız toplumsal travmanın büyüklüğüne rağmen, aradan geçen 23 yıl boyunca deprem gerçeği ile gerçekten yüzleştiğimiz, yeni depremlere hazırlanma konusunda mesafe kaydettiğimiz söylenemez. 23 yılda afet riski olan yerleşim yerleri taşınmadı, binalarımız, depreme dayanıklı hale getirilmedi. Kent merkezlerinde deprem toplanma alanları oluşturulmadı, afet sonrası kriz yönetim senaryoları hazırlanmadı. Bu süre içinde imar planları depreme hazırlıklı şehirler yaratmak için değil, kentsel rantın dağıtılması için bir araç olarak kullanıldı” dedi.

Aydoğdu, günümüzde mevcut yapılaşma ve nüfus yoğunluğu nedeniyle yaşanacak benzer bir felaketin sonuçlarının daha ağır olacağını kaydetti.

Aydoğdu, “Mevcut durumda artan nüfus ve yapılaşma nedeniyle yaşanacak benzer bir felaketin sonuçları çok daha ağır olacaktır. Bütün bunların biliniyor olmasına rağmen depreme hazırlık konusunda gerekli adımların atılmamasının sorumluluğu siyasi iktidar üzerindedir. Benzer felaketleri bir daha yaşamamak için derhal adım atılmalıdır. Yapı denetimi sistemi TMMOB ve bağlı odalar, üniversiteler ve ilgili kesimlerin katılımıyla kamusal bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir.

Bölgesel ve kentsel ölçekte ‘sakınım planları’ hazırlanmalıdır. Ülke genelindeki yapılar incelenerek riskli yapılar tespit edilip güvenli hale getirilmelidir. Uygun olmayan zemin ve arazilerdeki yapılar derhal boşaltılmalıdır. Tüm yaşam alanlarımız bilimin ve teknolojinin rehberliğinde, insanların ihtiyaçları doğrultusunda ve doğayla barışık biçimde yapılandırılmalıdır.

Güvenli yapılaşmanın sağlanma ve tüm bu süreçlerin sağlıklı işletilebilmesi için meslek odalarının sürece etkin katılımını sağlayacak yeni bir planlama, tasarım, üretim ve denetim süreci modeli benimsenmelidir. ‘İmar Barışı’ adı altında ruhsatlandırılan yapılar derhal denetlenmeli, kaçak yapılar hiçbir biçimde affedilmemelidir. 23 yıl önceki acıları yeniden yaşamamamız için ülke olarak depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor. Depreme hazırlıklı olmak için de bilimin, tekniğin ve doğanın sesine kulak vermemiz gerekiyor” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side