Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem bölgesinde elde edilen verilere bakıldığında yıkılan binaların birçoğunun 1999 yılından önce yapılmış binalar olduğuna dikkat çeken İnşaat Mühendisi Murat Tosun, özellikle 1999 yılından önce yapılan binaların incelenmesi ve sorun tespit edilen yerlerde ivedilikle kentsel dönüşüm uygulamasına geçilmesi gerektiğini ifade etti.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve birçok ilde büyük yıkımlara neden olan depremlerin ardından pek çok vatandaş, binasının güvenli olup olmadığı konusunda çeşitli araştırmalar yapıyor. Konuyla ilgili vatandaşlardan yoğun şekilde soru aldıklarını belirten Yapı Denetim Firması Sahibi ve İnşaat Mühendisi Murat Tosun, deprem bölgesindeki çalışmaların tamamlanmasının ardından Edirne’de de gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti.
İnşaat Mühendisi Murat Tosun, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Deprem olduğundan beri yapı denetim noktasında vicdanen bir sıkıntı içindeyiz. Ama biz yapı denetim noktasında kendi yaptığımız binalardan emin olduğumuz için insanları rahatlatmak konusunda bilgi aktarıyoruz kendilerine. Edirne bölgesindeki mevcut mühendis arkadaşlar ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün denetimindeki arkadaşlar zaten görevli olarak deprem bölgesine gidiyor. Onlar geldikten sonra bizler de kentteki çalışmaları yapacağız. Şu anda yapı denetim firmaları olarak aşırı telefon alıyoruz ama herkes şimdilik bekleme noktasında. İnşaat Mühendisliği noktasında devletimizin çıkardığı yönetmeliklerle; 1999 yılında, 2007 yılında ve 2018 yılında yönetmeliklerde ayrı ayrı değişiklikler oldu. Burada bizim için milat olan 1999 yılı deprem yönetmeliğiydi. O da zaten Gölcük depreminden sonra oluştu. O yönetmelikle düz demir olayı yasaklandı, hazır betona geçildi, yönetmelikte de çeşitli revizeler oldu. Ondan sonra yaşanan depremlerin ardından da 2007 ve 2018 yılında yeniden revize edildi deprem yönetmelikleri. Edirne’de de 2000 yılından sonra yapı denetim sektörüne geçildi. Binaların birebir kontrol edilmesi sağlandı. O güne kadar binada kullanılan malzemelerin testleri sağlıklı yapılamıyordu; bununla alakalı numuneler alınmaya başladı. Özellikle yapı denetim geldikten sonra her dökülen betondan taze beton numuneleri alınıyor, demir kontrolleri de yapılıyor. Bir de nervürlü demir olayına geçildi.” dedi.
Tosun, deprem bölgesinde yıkılan binaların birçoğunun 1999 yılından önce yapılan binalar olduğunun tespit edildiğini söyledi.
Tosun, “1999 yılından önce yapılan binalarda biraz sıkıntılarımızın olduğunu söyleyebilirim. Deprem bölgesine giden arkadaşlarımızdan aldığımız verilere göre de; genelde yıkılan binaların 1999 yılından önce yapılan binalar olduğu, orada hazır beton kullanılmamasından, dere çakılı ve düz demir kullanılmasından kaynaklı, mühendislik anlamında o günün yönetmeliklerinin yetersizliğinden kaynaklı durumlar olduğuyla ilgili bilgiler geliyor. Zemin yapılarıyla ilgili sıkıntılar dile getiriliyor.” ifadelerini kullandı.
Kentsel dönüşüm konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Tosun, özellikle 1999 yılından önce yapılmış binaların incelenmesi ve gerekli görülen yerlerde hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm sürecinin başlaması gerektiğini belirtti.
Tosun, “Kentsel dönüşüm konusunda sağlıklı ilerleyemiyoruz. Tahmin ettiğimiz 1999 yılından önce yapılmış binalar var ama kat malikleri arasındaki sıkıntılardan dolayı hukuksal problemler yaşandığı için ve yıkılıp yeniden yapıldığında artı bir nokta olmadığı için hızlı bir ilerleme olmuyor şu anda. Kentsel dönüşüm noktasında zaten belirli olay, 1999 yılından önceki binalar. Bunlar incelendikten sonra kentsel dönüşümün yapılması noktasında devletimizin de teşvik vermesi lazım. Vatandaşların bunu istemesi lazım. Devletimizin de vatandaşların da bir şekilde ilerlemesi lazım.” şeklinde konuştu.
Deprem bölgesinde yapı denetim sektörü kapsamında yapılmış yaklaşık 150 bin binadan yalnızca 132 tanesinde sorun yaşandığını da vurgulayan Tosun, yapı denetim sektörünün de önemine dikkat çekti.
Tosun, “Yapı denetim sektöründe çalışmaktayız, görevimizi mümkün olduğunca iyi yapıyoruz. Deprem bölgesinden edindiğimiz verilere göre; deprem bölgesinde bugüne kadar 150 bin bina yapılmış yapı denetim sektörüyle alakalı, bunların içerisinde 132 tanesinde sorun yaşanmış. Bu da yapı denetim sektörünün iyi bir şekilde ilerlediğini göstermektedir.” dedi.